Laki cigány fiatalok társadalomba illesztése

Laki cigány fiatalok társadalomba illesztése

Laki község

(Lak község, Borsod-Abaúj-Zemplén megye)


A laki fiatalok társadalomba illesztése elnevezésű projekt 1999 júniusától 2000 júniusáig tartott. Megvalósításhoz az Európai Bizottság, illetve az Európai Közösség nyújtott pénzügyi támogatást.


Célunk az volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lak, illetve a környező községek cigány fiataljait összefogjuk, egészséges identitástudatuk alakuljon ki, illetve perspektívákat kapjanak életükkel kapcsolatban. Megváltoztattuk a világról vallott képüket, ráébresztettük arra őket, hogy hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak, mely, ha tesznek érte, megbecsüli őket. Segítettünk abban, hogy saját civil szerveződésük legyen, melynek keretén belül kulturális-közösségi életet élhetnek ők is.

Színházi előadás
Színházi előadás
A Parlament előtt
A Parlament előt

A csoport tagjaival egy klubot hoztunk létre, hogy segítsük kulturális életük fejlődését, kultúrájuk ápolását. Ez a klub a mai napig is jól működik, s ezt mára a csoport tagjai működtetik.


Az egy éves program keretében az országban több helyen megfordultak (pl. Gandhi Cigány Gimnázium-Pécs) találkoztak más cigány közösségekkel is, s megismerték saját népük kultúráját.

Cigányul tanulnak
Cigányul tanulnak
Fotó óra
Fotó óra

Szakmát is kaptak a kezükbe, hiszen az egy éves projekt alatt fotózni, filmezni, filmet készíteni is megtanultak, hogy bemutathassák saját életkörülményeiket, kultúrájukat másoknak is.

Filmezési alapismeretek
Filmezési alapismeretek
Klubtagok
Klubtagok

Az egy éves program végére mindannyian jelentős változásokon mentek keresztül. A közösségi életben már nem az erő volt a problémamegoldás legfontosabb eszköze, hanem elfogadták a többség véleményét is, igazi csoporttá szerveződtek, mely tagjait segíti. Mivel saját helyüket megtalálták a társadalomban, sokkal toleránsabbak lettek, s a helyi nem cigány közösség is elfogadóbbá lett velük szemben, látva teljesítményeiket.


A csoportból azóta többen elvégezték a középiskolát is, ami a helyi viszonyok között kivételnek számít